DSC_0041 logo

Visst kan vi beskriva, men ett besök säger dig mer än 1000 ord - det lovar vi!

Skutan ligger på Djupeskär i Gullberna Park med närhet till havet och skogen vilket ger oss en fantastisk utemiljö för våra barn. Det inbjuder till lek på vår gård och till lärorika upptäcktsfärder i skogen direkt utanför grinden. När vädret tillåter fikar och äter vi ute också.

Förutom utevistelsen, arbetar vi även med Hjärtestunder och gymnastik för alla barnen. Hjärtestunderna har visat sig fungera väldigt bra och har blivit en viktig del av vår vardag.

En dag på Skutan

En vanlig dag på Skutan varierar efter årstid, väder, veckodag och vilken inspiration våra pedagoger och barn har för dagen - alltid är det något lärorikt, stimulerande och omtyckt på gång! Även föräldrakooperativet kan påverka med förslag på aktiviteter, teman, öppettider osv. En viss struktur finns givetvis och den kan se ut ungefär såhär:
Förskolan öppnar kl 0700 eller tidigare vid behov. Vi försöker att vara flexibla med våra öppettider. Stunden fram till frukost är det fri lek medan barn efter barn hälsas välkommet. Mellan ca 0800 och 0845 äter barnen frukost och under den tiden undviker vi att lämna våra barn för att alla ska få äta i lugn och ro. Efter frukost delas barnen upp i två-tre grupper efter ålder. Tillsammans med en till två pedagoger per grupp genomförs styrda aktiviteter. Det kan exempelvis vara hjärtestund, gymnastik eller utevistelse.
Till lunch sitter vi vid fyra olika bord. Barnen får öva på att ta mat själva, samtala med bordskamraterna, vänta på varandra innan man går från bordet och duka av. Efter lunch är det dags för dom små att sova/vila i vagnarna utomhus. De större barnen kopplar av med högläsning eller en tupplur. Sedan är det fri lek eller mer planerad aktivitet innan mellanmålet. Mot slutet av dagen är vi ute om vädret tillåter tills barnen hämtas, senast kl 1700-1730 då Skutan stänger.
Förutom utflykter, gymnastik och Hjärtestunder, firas ett antal högtider inklusive en av barnens absoluta favoriter - sina egna och sina vänners födelsedagar såklart! Givetvis firar vi påsk, lucia och jul också. Där emellan har vi bland annat nallefest, nobelfest, pyjamasparty och drop in-frukost där föräldrar och barn kan äta tillsammans .
Kindori

Hjärtestund

Hjärtestunden är ett koncept där man från mycket tidig ålder lär barnen att tala om och förstå olika känslor, respekt och helt enkelt hur vi är mot varandra. Det är ett av de inslag i den pedagogiska verksamheten som vi är extra glada för.
Vi har valt att jobba med hjärtestunder - livskunskap vilket handlar om "själen, kroppen, knoppen, om dig, mig och oss andra". I hjärtestunderna vävs våra värdegrunder in och allt följer läroplanens mål och riktlinjer. Våra barn får synas och ta plats, vi hjälper dom bara på traven med värderingar som vi tycker är viktiga. Hjärtestunden är uppskattad, i början är det inte alltid lätt att finna orden som talar om hur mycket man uppskattar sina kamrater, men undan för undan blir det fler och fler små experter på detta.
Kindori